Arta Vinului

ARTA VINULUI

Vinul, una dintre cele mai elaborate băuturi din întreaga lume, trece printr-un proces îndelungat de producție. De la înființarea plantației viticole și până la metamorfoza deplină a strugurilor în vin, pot trece ani buni.

Priceperea, dăruirea, grija, inovația sunt doar câteva dintre elementele care duc la desăvârșirea oricărui proces și care răsplătesc, totodată, așteptarea celor care știu să aprecieze vinul de calitate.

ȘCOALA DE VIȚĂ

În cadrul pepinierei ce reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România, Jidvei își produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații. Implementarea celor mai noi tehnologii de producere a materialului săditor viticol este menită să conducă la îmbunătățirea calității producției și eliminarea influenței negative a unor factori naturali de mediu.

Acest lucru se traduce prin: autenticitate – proveniență din soiuri și clone destinate înmulțirii; sănătate – un butaș fără virusuri și microplasme transmisibile; calitate – alinierea la normele tehnice stabilite prin standarde. Aceasta este cheia realizării unor plantații longevive, cu influențe pozitive asupra calității și cantității producției.

ÎNFIINȚAREA PLANTAȚIEI VITICOLE

Înființarea unei plantații viticole este o muncă migăloasă, ce se întinde de-a lungul câtorva ani. Mai întâi, pe baza unor studii complexe, trebuie stabilit amplasamentul, care este ulterior curățat, fertilizat și pregătit pentru plantarea viței-de-vie. Apoi, este ales materialul săditor de cea mai bună calitate, obținut în cadrul școlii de viță.

Înainte de plantare, vițele-de-vie trebuie să treacă prin procesul de fasonare și mocirlire. Fasonarea presupune scurtarea rădăcinilor de la bază cu 10 cm în lungime și a celei mai dezvoltate codițe, tot cu 10 cm. Mocirlirea este procesul prin care rădăcinile fasonate și baza portaltoiului sunt introduse într-o pastă de consistența smântânii, preparată din apă, bălegar proaspăt și pământ galben, bine amestecate.

ÎNTREȚINEREA PLANTAȚIILOR

Rolul definitoriu în realizarea unei producții de calitate îl are tehnologia de cultură aplicată, care este una modernă, performantă, adaptată zonei și tipurilor de plantații din podgoria Târnave.

Toate lucrările de întreținere se realizează de către personal calificat și urmăresc obținerea unor struguri de calitate prin tehnologii optime care se încadrează în programul de stabilitate al companiei.

RECOLTATUL

Stabilirea momentului optim de recoltare se realizează în funcție de soi și de gradul de maturare a boabelor, urmărindu-se obținerea echilibrului optim între nivelul de aciditate, zaharuri și arome.

În funcție de soi și de direcția de vinificație, se stabilește recoltarea manuală sau mecanizată.

Imediat după cules, în cel mult două ore, strugurii trebuie să ajungă în cramă pentru desciorchinare. Un contact îndelungat al boabelor cu ciorchinele sau cu frunzele de viță poate afecta calitatea mustului.

VINIFICAȚIA

Prima operațiune de vinificare este desciorchinarea, separarea boabelor de ciorchine. Odată separate, boabele sunt ușor zdrobite pentru a permite ieșirea mustului. După aceasta, în funcție de soi, amestecul de boabe cu must, cunoscut și sub denumirea de “mustuială”, trece prin procese diferite.

Pentru soiurile nearomate se trece direct la obținerea mustului. Acesta poate fi de tip ravac, obținut gravitațional prin curgerea liberă a sucului din bob, sau must de presă, obținut prin presare.

Pentru soiurile aromate, mustuiala ajunge în vinificatoare unde este supusă unui proces de extracție a compușilor de aromă și culoare din pieliță, proces denumit macerare peliculară. După presare, se obține mustul, fie ravac, fie de presă.

Odată obținut, mustul este limpezit, operațiune care se realizează la temperaturi scăzute, pentru o mai bună decantare.

Odată cu creșterea temperaturii, mustul limpede intră în fermentație. Aceasta se realizează în cisterne cu sistem automat de control al gestionării procesului.

MATURAREA

Vinul proaspăt obținut în urma fermentației este separat de drojdie și pregătit pentru maturare în decursul căreia începe să-și contureze caracterul.

Maturarea se realizează în principal în butoaie de lemn de stejar, la temperaturi de 9°-12° C. În funcție de soiul vinului și dimensiunea butoaielor, perioada de maturare variază între 3 luni și 2 ani. Pentru obținerea unui buchet de învechire, maturarea se realizează direct în sticlă.

După maturare, urmează alte două etape importante: cupajarea și stabilizarea tartrică, proteică și microbiologică a vinurilor.

ÎMBUTELIEREA

Înainte de îmbuteliere, vinul este răcit, iar parametrii acestuia sunt atent monitorizați pentru a asigura o cât mai bună păstrare a proprietăților organoleptice și a caracterului de soi. Jidvei deține trei linii de îmbuteliere, cu o capacitate de 8.000 de sticle pe oră, prevăzute cu instalații de microfiltrare a vinului.

În procesul de îmbuteliere este foarte importantă și selecția dopurilor, care trebuie să permită un transfer optim de oxigen.

ÎNVECHIREA

Important în procesul de învechire a vinului în sticle este locul de păstare care trebuie să asigure o atmosferă aerisită, ușor umedă, la adăpost de lumină și ferit de trepidații, și care păstrează o temperatură constantă de 10°-12° C. Vinurile Jidvei de colecție își sporesc valoarea an de an, fiind păstrate cu grijă în pivnițele vechiului castel de la Cetatea de Baltă.

Poate părea o descriere tehnică și complicată. Sunt însă cuvinte care vorbesc despre munca specialiștilor de pe teren și, mai apoi, din cramă, despre grija permanentă și atenția la micile detalii ce fac diferența, despre dăruirea oamenilor datorită cărora devine posibilă îndelungata și fascinanta metamorfoză a strugurilor în vin.

VINUL, O PLĂCERE!

După o lungă perioadă de pregătire și multă muncă, vinul este acum gata să își spună povestea. Alunecând ușor în pahare, acesta încântă simțuri și răsplătește, prin satisfacția celor care se bucură de el, întreaga trudă a oamenilor care s-au îngrijit de devenirea lui.

Așadar, vinul își continuă drumul început în vie, însoțind cu eleganță și sobrietate evenimente dintre cele mai sofisticate, sau întovărășind cu jovialitate ocazii lejere, cum sunt serile lungi petrecute cu prietenii.
Indiferent de prilej, toate acestea au în comun preferința pentru calitate și pentru gustul desăvârșit pe care îl căutăm și ne străduim să îl oferim fiecăruia dintre vinurile noastre.