De mai bine de 20 de ani, începutul lui septembrie ne este prilej de sărbătoare și bucurie. Ne este plin sufletul de recunoștință în fața generozității cu care natura răsplătește munca noastră de peste an, prin rodul bun al viței-de-vie. Și tot recunoscători am fost și vom fi mereu față de comunitatea în cadrul căreia povestea vinului nostru se împlinește și se transformă neîncetat.
În urmă cu 20 de ani, ne-am gândit să dăruim la rândul nostru ceva acestor locuri și oamenilor lor, contribuind în felul nostru la a duce mai departe obiceiuri, istorii, povești. Pentru că mereu am pus oamenii, tradiția și istoria pe primul loc.
Așa a început povestea Festivalului Național de Folclor “Strugurele de Aur”. În mijlocul comunității, cu oamenii locului și pentru ei. Iar atunci când Festivalul nostru a prins aripi și s-a mutat de la Jidvei la Blaj și apoi la Alba Iulia, am avut grijă, de fiecare dată, ca sărbătoarea noastră să se întoarcă aici, în comunitate, la oamenii care ne-au fost și ne sunt inspirație.
A douăzecea toamnă a Festivalului ne-a găsit altfel decât ne-am fi putut imagina anul trecut. Cu reguli noi, încercând să acomodăm proiecte, vise și vieți unei noi realități. Și continuăm să facem asta pentru că, de-a lungul anilor, am învățat că pasiunea, perseverența și curajul sunt cele care împlinesc vise și ne duc, cu fiecare pas, către reușită. Anul acesta, așadar, marcăm simbolic cea de-a douăzecea ediție a Festivalului nostru.
La început de septembrie, la Jidvei și la Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, ne-am reîntâlnit cu artiști, colaboratori și parteneri care ne-au fost alături de-a lungul acestor ani. Am spus povești, am depănat amintiri, am cântat, ne-am amintit de oameni dragi, care ne privesc acum din alte zări. Ne-a lipsit agitația zilelor de concurs și a recitalurilor, ne-a lipsit întâlnirea cu publicul, ne-a lipsit scena, cu luminile și emoțiile ei. Dar nu ne-a lipsit zâmbetul, entuziasmul și sentimentul acela de încredere – care nu poate fi egalat – că ducem mai departe Festivalul cu cea mai frumoasă poveste. O poveste care s-a născut din drag de oameni și din respect pentru cântecul, tradiția și graiul românești.
La Jidvei, noi credem cu tărie că omul sfințește locul și că fiecare dintre noi are datoria de a dărui ceva înapoi comunității din care face parte. Poate că e vorba de a sădi un pom sau de a planta viță-de-vie. Sau, poate, de a culege un cântec sau de a îmbrăca plini de recunoștință straie vechi, de sărbătoare. Sau, pur si simplu, de cinsti pe cei care ne trec pragul cu un pahar cu vin și o vorbă bună. Toate sunt deopotrivă măsura a ceea ce suntem, a ceea ce lăsăm în urma noastră.
Le mulțumim tuturor acelora care ne-au fost alături de-a lungul anilor. Mulțumim Orchestrei Jidvei România și Ansamblului Jidvei România, conduse de masterul Stelian Stoica, cel care aduce emoție și atât de multă simțire Festivalului nostru. Mulțumim partenerilor noștri de tradiție, Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură Augustin Bena, Televiziunea Română și echipa Tezaur Folcloric.
Cu dumneavoastră, cei care ați fost alături de noi în sălile de concerte, la Jidvei sau în fata micilor ecrane, urmărind transmisiunile în direct ale Televiziunii Române și edițiile speciale din cadrul Tezaur Folcloric, ne vom reîntâlni și în această toamnă. Pe micile ecrane, dar cu aceeași mare bucurie în suflet.