Joi, 5 decembrie, la primele ore ale dimineții, când temperaturile se mențin scăzute, la Jidvei a început ultimul cules al anului 2019, de pe parcelele de struguri din soiul Traminer roz, special păstrați pentru producerea vinului de gheață. Aceste parcele se situează lângă crama gravitațională Tăuni, la peste 500 m altitudine și expoziție sudică, toate procedurile de vinificație urmând a se desfășura în această cramă.
Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obține din struguri lăsați să înghețe pe viță, fiind culeși iarna, doar în anii în care se întrunesc toate condițiile necesare recoltării optime a acestora. În primul rând, strugurii trebuie să fie sănătoși, neatinși de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil – modul de producere a vinurilor desert din struguri culeși târziu la înnobilarea boabelor, atinși de putregaiul cenușiu (Botrytis) este diferit.
Temperatura este cea care impune cea de-a doua condiție deopotrivă importantă. Strugurii pot fi culeși doar după două sau trei zile consecutive de îngheț, cu temperaturi situate între -7 și -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se mențină între aceleași limite și în momentul recoltării.
Având în vedere că și anul acesta s-au întrunit condițiile necesare obținerii acestui vin special, pentru recoltarea celor 10 hectare de Traminer roz, păstrare pentru a fi culese după nopțile geroase de la începutul iernii, au fost mobilizați 420 de oameni. Activitatea acestora a început la ora 06.00, la temperaturi situate sub -8 grade Celsius și s-a încheiat în nu mai puțin de 4 ore. Este extrem de important ca întregul proces de recoltare să se desfășoare cât se poate de rapid, întrucât una dintre cele mai importante condiții este ca strugurii să ajungă înghețați la presă, fiind zdrobiți cât timp sunt încă înghețați, lăsând un must siropos, extrem de concentrat și de dulce.
Bogăția de zaharuri și arome vor face din acest vin desert unul competitiv pe piața internațională, asemănător Eiswein Jidvei din recolta lui 2018, distins anul acesta cu medalie de aur la competiția internațională IWSC, organizată la Londra, unde a obținut 96 de puncte.