fbpx

Feluri principale

Piept de pui în sos de Verjus Jidvei și capere

Ingrediente - pentru 4 porții

  • ​1 Piept de pui sau curcan - circa 400 g
  • 3 linguri de capere
  • 100 ml Verjus Jidvei
  • 100 ml supă de pui 
  • 2 căței de usturoi 
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • 60 g făină
  • 60 g parmezan 
  • 1 lingură de boia dulce
  • 3 linguri de unt 
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper

Ingrediente - pentru 4 porții

1Tăiați pieptul de pui în felii subțiri și apoi bateți-le subțiri precum snițelele (aproape transparente).
2Amestecați într-un vas făina, parmezanul, 1/2 linguriță piper, boia și puțină sare.
3Într-o tigaie largă, puneți la încins 1 lingură de unt și ulei. Când tigaia s-a încins, introduceți feliile de piept de pui în amestecul de făină și scuturați-le bine. Ideal este ca feliile să fie acoperite pe ambele părți.
4Scuturați excesul de făină de pe felii și puneți-le la prăjit în tigaie. Prăjiți feliile aproximativ 3- 4 minute pe fiecare parte până când sunt frumos rumenite.
5Așezați feliile de piept de pui pe o farfurie și acoperiți-le pentru a se menține calde.
6În tigaie adaugăți cățelul de usturoi strivit, amestecați rapid și stingeți cu supă de pui, caperele (bine scurse de zeama în care au stat) si Verjus-ul Jidvei. Condimentați cu sare. Fierbeți sosul timp de 2 - 3 minute până scade la jumătate, apoi adăugați restul de 2 linguri de unt. Amestecați bine până începe să se topească, apoi mai lăsați să dea 2 - 3 clocote. Adaugați pătrunjelul tocat mărunt și stingeți imediat focul.
7Asezați carnea pe farfurii și turnați deasupra sosul de Verjus.
5Ca și garnitură, se poate servi cu orez, cartofi sau paste.

Biban de mare cu piure de păstârnac și sos de unt cu Verjus Jidvei

Ingrediente pentru piureul de păstârnac

  • ​100 g unt
  • 300g păstârnac, tocat mărunt
  • 180 ml smântână dublă

Ingrediente pentru sostul de unt cu Verjus Jidvei

  • ​100ml Verjus Jidvei
  • 100 ml supa ușor de pui
  • 220 g unt, răcit, tăiat cubulețe
  • Sare si piper negru proaspat macinat
  • 2 linguri cu stafide, tocate și înmuiate în 16 linguri de Verjus Jidvei
  • 1 castravete, decojit, tocat mărunt
  • 6 cepe tăiate mărunt

Ingrediente pentru steak-ul de biban de mare

  • 4 bucăți file de biban de 110 g fiecare
  • 1 lingură ulei de masline
  • 2 felii untură
  • 2 linguri de polen de fenicul
  • 2 linguri de ceapă tocată / fulgi de ceapă uscată
  • 2 linguri de arpagic proaspăt, tocat mărunt

Preparare - Piureul de păstârnac

Se încinge untul într-o cratiță și se călește păstârnacul timp de un minut la foc mare. Se adaugă smântâna și se aduce amestecul la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbei timp de 5 minute sau până când păstârnacul este fraged. Se pune amestecul de păstârnac într-un blender până la omogenizare. Se trece amestecul printr-o sită fină, într-o tigaie curată, apoi se condimentează după gust, cu sare și piper negru proaspăt măcinat.


Preparare - Sos de unt cu Verjus Jidvei

Se toarnă Verjus Jidvei și supa de pui într-o cratiță și se aduce la fierbere. Se gătește până când volumul lichidului scade cu trei sferturi. Se scoate tigaia de pe foc și se adaugă untul tăiat cuburi până când acesta devine omogen și lucios. Se asezonează după gust, cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Se adăugă stafidele, castraveții și ceapa.


Preparare - Steak de file de biban

Se condimentează fileurile de biban, cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Se toarnă o lingură cu ulei de măsline într-o tigaie încinsă și se pun fileurile condimentate, cu pielea în jos. Se gătesc fileurilei timp de 2-3 minute sau până când acestea devin aurii. Se întorc fileurile, după care se poate lua tigaia de pe foc. Se asează peștele pe o farfurie întinsă și se pune câte o felie de untură pe fiecare file, peste care se presără, cu grijă, polenul de fenicul, ceapa tocată și arpagicul.

Pulpa de rață confiată cu Verjus Jidvei, rozmarin și portocale

Ingrediente pentru pulpa de rață confiată - 6 porții

  • ​1 rață întreagă mărimea 18
  • Fulgi de sare și piper negru măcinat
  • 2 căței de usturoi
  • Crengute de rozmarin proaspete
  • 1 portocală, tăiată în 4 bucăți
  • 1 ceapă, tăiată în 2 bucăți

Ingrediente pentru sos:

  • ​3 linguri de șalotă, tocată mărunt
  • 375 ml Verjus Jidvei
  • 4 linguri de unt
  • 1 linguriță de rozmarin proaspăt, tocat
  • 1 lingură de coajă de portocală razuită fin
  • Piper negru măcinat

Ingrediente - pentru 6 porții

1Se unge toată rața cu usturoi și rozmarinul proaspăt, se condimenteaza bine rața pe dinăuntru și pe exterior cu fulgi de sare și piper măcinat.
2Se pun vârfurile aripilor de rață sub spate, astfel încât vârfurile să nu se ardă. Se aranjează portocala și ceapa tăiate sub rață, se toarnă Verjus Jidvei în tigaie și se pune pieptul de rață în sus pe bucățile de ceapă și portocală.
3Se coace la 180°C timp de 30 de minute, apoi se scade temperatura la 140°C și se coace încă 2 ore. Odată gătită, se pune rața pe platoul de servire și se păstrează la cald la 80°C, în cuptor.
4Se păstrează sucurile, turnându-le într-un vas puțin adânc și se pun rapid în congelator. Se păstrează și vasul de friptură pentru sos.
5După 15 minute, se scoate sucul de rață din congelator și se îndepărtează cât mai mult grăsimea.
6Se amestecă sucurile care au fost sub grăsime în tigaie.
7Se pune tigaia la foc mediu, apoi se adaugă șalota și se gătește, până se înmoaie, dar să nu se rumenească. Se adaugă și rața confiată, apoi se ridică focul la mare și se fierbe până scade, timp de aproximativ 10 minute.
8Se ia de pe foc si se amestecă untul și Verjus Jidvei cu rozmarinul și coaja de portocală și se condimentează după gust cu sare și piper măcinat.
9Se taie rața și se servește cu sos.
10Se servește alături de legumele preferate.

0
Coș de cumpărături