Vinul este o poveste care se scrie an de an, cu fiecare recoltă și de fiecare dată când este gustat și savurat. Cu pasiune și răbdare, ducem mai departe vechi tradiții din Transilvania și, împreună cu iubitorii de vin, creăm povești noi.
Povestea vinurilor Jidvei a început în 1949, odată cu înființarea societății viticole omonime, însă istoria recentă a companiei începe în anul 1999, când fosta societate viticolă a fost privatizată. Un pas extrem de important care a însemnat trecerea la o nouă etapă, cea a viticulturii și oenologiei moderne. În cei peste 20 de ani, Jidvei s-a dezvoltat ca un business de familie fiind construit în jurul respectului pentru arta vinului și, mai mult, al respectului pentru cei care fac și pentru cei care facem vinul.
„Calitatea vinurilor Jidvei este una dintre cele mai importante valori care ne ghidează din 1999 și care ne-a ajutat să ducem mai departe o tradiție începută în 1949, prin investiții constate și consistente. Ideea cu care am pornit la drum a fost aceea ca Jidvei să devină o companie integrată, de la butuc la sticla cu vin. În acest moment, suntem cel mai mare producător din România care produce vin folosind doar struguri din propriile plantații viticole, iar plantațiile sunt înființate cu material viticol săditor din cadrul propriei Școli de viță-de-vie, prima școală privată din țară.
Această decizie foarte curajoasă a fost motivată de dorința de a crea vinuri care să reflecte cât mai veridic specificul terroir-ului local, acum D.O.C. Jidvei. Ne-am dorit ca iubitorii de vin să simtă, cu adevărat, gustul tipic al vinurilor din inima Transilvaniei – o mostră de autenticitate și unicitate -, lucru imposibil de realizat dacă am fi folosit struguri și din alte exploatații viticole.” – Maria Necșulescu, Director General Adjunct Jidvei.
Păstrarea tradiției locale în viticultură și vinificație şi abordarea tehnologiilor inovatoare afirmă calitatea vinurilor cu Denumire de Origine Controlată Jidvei. Plantațiile viticole aflate în arealul delimitat D.O.C. Jidvei sunt poziționate, pe valea Târnavelor, la altitudini cuprinse între 250 și 500 metri, pe versanți cu expoziție sud-vestică. Râurile Târnava Mică și Târnava Mare creează un microclimat specific, iar diferențele considerabile de temperatură între noapte și zi, expunerea solară și cețurile toamnelor târzii influențează pozitiv caracteristicile strugurilor prin evidențierea tipicității de soi, aciditatea ridicată și acumularea de zaharuri naturale.
D.O.C. Jidvei nu înseamnă doar caracteristici tipice de mediu, ci și respectarea unor rigori legislative care se referă la densitatea și puritatea soiurilor, controlarea producției la hectar în funcție de soiurile de struguri și de vinurile care urmează a fi obținute, calitatea recoltei și a vinurilor obținute. De asemenea, sunt reglementate practicile oenologice și tehnologiile de obținere a vinurilor, tratamentele admise și caracteristicele de producție. Trebuie urmate anumite direcții legislative în ceea ce privește caracteristicle analitice și organoleptice ale vinurilor, dar și pentru modul de prezentare și etichetare al produselor.
Însă potențialul vitivinicol al zonei a fost exprimat în vinuri remarcabile încă din cele mai vechi timpuri, această zonă fiind numită Țara Vinului sau Weinland, în epoca feudală. Astfel, soiurile autohtone, dar și cele internaționale, au găsit aici condiții prielnice de dezvoltare, reușind să surprindă specificitatea Podgoriei Jidvei. Soiurile reprezentative pentru portofoliul nostru sunt Fetească Regală, soi identificat pentru prima oară la începutul secolului XX chiar în apropiere de Jidvei, și Sauvignon Blanc, acesta fiind o revelație deoarece s-a adaptat atât de bine regiunii încât a dezvoltat o tipicitate extraordinară prin note și arome unice.
„De-a lungul timpului, Jidvei s-a remarcat ca fiind cel mai mare producător de vinuri albe din România, dar schimbările climatice din ultima vreme ne permit și realizarea vinurilor roze și roșii cu corp lejer-catifelat, pline de prospețime și arome încântătoare. În continuare, din suprafața totală de 2.500 hectare de care dispunem, cea mai mare pondere în structura plantațiilor – 15 soiuri – o au soiurile de struguri albi. Peste 1.000 hectare sunt plantate cu Fetească Regală și cu Sauvignon Blanc – 738 hectare, respectiv 342 hectare. Suntem chiar cel mai mare producător de Fetească Regală din lume și deținem una dintre cele mai mari suprafețe de Sauvignon Blanc cultivată într-o singură exploatație viticolă din Europa.” – Maria Necșulescu, Director General Adjunct Jidvei.
Acest fapt este evidențiat și în diversitatea portofoliului de produse, Jidvei fiind, la ora actuală, cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată din România. Dimensiunea plantațiilor, cele patru crame și resursele tehnologice ne-au permis dezvoltarea unor game variate de vinuri liniștite, vinuri spumante, vinars și must.
„Jidvei adună în jurul său generații întregi de consumatori și vrem să rămânem atenți la preferințele iubitorilor de vin pentru că ne dorim să fim acel brand alături de care oamenii să trăiască momente speciale zi de zi. Conceptul de business de familie se reflectă în tot ceea ce facem, în modul în care ne raportăm la consumatori, în modul în care interacționăm cu partenerii, angajații și comunitatea. Noi nu vorbim despre Jidvei ca despre o afacere, ci ca despre o mare familie, iar prin tot ceea ce am construit și vom construi, ne dorim să contribuim la un viitor mai bun pentru următoarele generații.” – Maria Necșulescu, Director General Adjunct Jidvei.