A început acea perioadă a anului plină de entuziasm și efervescență în plantațiile Jidvei. Recoltarea este o experiență unică în care sunt implicați, în fiecare an, sute de oameni pentru că drumul strugurilor de la viță la vin înseamnă pasiune, rigurozitate și multă muncă.
O activitate importantă în pregătirea campaniei de recoltare este monitorizarea strugurilor. Primul pas presupune selectarea parcelelor care vor fi incluse în programul de monitorizare, în funcție de zonă, expoziție, altitudine, producția estimată, starea de sănătate a plantei și a strugurilor. Stabilirea momentului optim de recoltare este una dintre cele mai dificile decizii viticole. Evoluția greutății strugurilor, acumularea de zaharuri și scăderea acidității sunt câțiva dintre parametrii urmăriți pentru a determina cel mai bun moment pentru începerea culesului. Recoltarea se desfășoară eșalonat, în funcție de gradul de coacere al strugurilor și de viziunea oenologică asupra fiecărui soi și asupra fiecărui vin care urmează a fi realizat.
Anul acesta, culesul a început cu strugurii din soiul Fetească Regală pentru producerea distilatelor din vin, Vinars VS și VSOP, și s-a continuat cu soiurile Pinot Noir și Chardonnay din care se va realiza materia primă pentru spumantele obținute după metoda tradițională sau Charmat. Apoi se vor recolta Fetească Albă pentru gama super premium Owner’s Choice, Pinot Noir pentru vinurile liniștite roze și așa mai departe. Având o suprafață semnificativă cultivată cu soiul Fetească Regală, 738 ha – cea mai mare plantație din România, recoltarea acestui soi se desfășoară etapizat până la finalul campaniei.
Soiurile de struguri din plantațiile Jidvei, întinse pe 2.500 de hectare, sunt în proporție de 92% soiuri albe, atât autohtone – Fetească Albă și Fetească Regală -, cât și internaționale – Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Traminer, Pinot Gris, Riesling etc. Datorită creșterii temperaturii medii din ultimii ani și grație dezvoltării tehnice care acum permite plantarea la altitudini de peste 400 m, anumite soiuri de strugurii negri, precum Pinot Noir, Syrah și Cabernet Sauvignon s-au acomodat bine în plantațiile noastre.
Clima din Podgoria Târnave, modalitatea de lucru și inovația tehnologică ne oferă posibilitatea de a avea, an de an, producții constante în ceea ce privește calitatea și cantitatea strugurilor. În fiecare toamnă, scriem – împreună cu viticultorii, fermierii, culegătorii, specialiștii și oenologii noștri -, un capitol nou din povestea vinurilor Jidvei și sperăm că eforturile întregii echipe vor fi răsplătite de un vintage de excepție.